Kimya Sanayi

Şartlandırma programlarımız, kimya sanayi tesislerinde yardımcı işletmeler olarak bulunan soğutma suyu, buhar kazanı, atik su ve suyun yeniden kullanımı uygulamalarını kapsamaktadır. Ayrıca bu tesislerin su hazırlama veya suyun yeniden kazanımı konusunda ters ozmos sistemi bulunması durumunda, ters ozmos sisteminde antislakant, biyolojik temizlik kimyasalları, kartuş filtreleri ve membran tedarikçisi olarak hizmet veriyoruz.

Kimya sektöründeki buhar kazanları genellikle kondens geri dönüş miktarının %50'den fazla olduğu, direk buhar kullanımının az olduğu sistemlerdir. Orta ve düşük basınçlı kazanlarda, sülfit ve sertlik tutucu-disperse edici kimyasalların bulunduğu kombine kazan dahili şartlandırıcısı ve kondens hatlarındaki düşük pH'in neden olacağı asit korozyonunu engelleyen amin bazlı ürünler kullanılır.

Kimya sektörünün genel bir özelliği olarak soğutma suyu sistemlerinde genelde sistemden doğan kirleticiler ortaya çıkmaktadır.  Soğutma kulelerinde etkili bir korozyon inhibitörü kullanılması kadar sistemde sorun yaratabilecek birikintileri engelleme için etkili dispersantlar kullanılması önemlidir. Özel formülize edilmiş biyositler ile makro veya mikrobiyolojik kirleticilere karşı dezenfeksiyon programı desteklenmelidir.

Demir Çelik ve Metal Sanayi

Demir çelik ve metal sanayi, yoğun şekilde soğutma suyu kullanan sektörlerden biridir. Hatta su, demir cevheri, kireç, hurda demir gibi hammaddelerden biri olarak sayılabilir. Su kalitesi ve soğutma suyu işletme başarısı, üretilen ürünün kalitesini direkt olarak bile etkileyebilmektedir. Bu nedenle soğutma kulelerinde kullanılacak suyun kimyasal içeriği çok iyi şekilde incelenmelidir. Soğutma kulelerinde, sistemlerin çalışma parametrelerine uygun kalitede çevrim suyu sağlanmalıdır. Ayrıca, açık devre sistemlerinde, üretim hatlarından gelecek tufal gibi kirleticilerin sistemde sorun yaratmaması için mekanik sistemler uygulanırken atmosferik kirleticiler için etkili dispersantlar ile soğutma suyu şartlandırma programları oluşturulmalıdır. Bununla beraber, çelik sanayinde bitkisel ve sentetik yağ kullanımı olduğunu için, açık sistemlerdeki soğutma kulelerinde, sodyum hipoklorit, biyositler ve biyodispersantlar ile etkili bir dezenfeksiyon programı oluşturulmalıdır. Soğutma kulelerinde pH kontrolü için kullanılan asit ile uyumlu biyositler seçilmelidir.

Bu tür işletmelerde bulunan kazanlar genelde sıcak su kazanları olduğundan, oksijen tüketici ve dahili şartlandırıcı içeren kombine ürün ile kazanda şartlandırma programı yürütülebilir.

Metal sanayinde yoğun kirleticiler bulunduğu için, soğutma suyundan veya proses suyundan ,işletme şartlarında çalışabilecek polielektrolitler ile yüzen (yağ,gres vb.) veya çökme (tufal, toz vb) eğiliminde kirleticiler ortamdan kolaylıkla uzaklaştırılmalıdır. Bazı durumlarda mekanik bir yöntem ile polielektrolit kullanmak daha kesin çözüm olmaktadır.

Enerji Santralleri

Su şartlandırma kimyasal uygulama sektöründe en hızlı büyüyen alan kojenerasyon ve otoprodüktör enerji santralleri olmaktadır. Bu tesisler kendilerine has işletme koşullarına sahiptir. Atık ısı kazanları veya yüksek basınçlı buhar kazanları kullanılır. Yüksek basıncı buhar kazanlarında ekonomik ama belirli riskleri bulunan oksijen tüketiciler kullanıldığı gibi, buharın gıda işletmelerine gönderilmesi durumunda askorbik asidin oksijen tüketici olarak kullanması gerekliliktir.

Buhar üreticisi enerji santralleri buharı müşterilerine sattığı durumlarda hatların mesafesi çok olacağı için etkili aminlerden oluşan film yapıcı kondens şartlandırma kimyasalı kullanması gerekecektir.

Deminerizasyon veya ters ozmos suyunun soğutma kulelerinde kullanılması durumunda etkili film oluşturan korozyon inhibitörü kullanılmalıdır.

Tekstil İşletmeleri

Bilindiği üzere ülkemizde tekstil sektörü önemli sektörlerin başında gelmektedir. Sektördeki işletmeler, iplik üretim tesisleri, boyahaneler, baskı ve terbiye işletmeleridir.

Tüm tekstil işletmelerin su hem proseste hem de yardımcı işletmelerde kullanılan bir hammadde durumdadır. Proseste kullanılan su, reaktif boyamada ve terbiye işlemlerinde ürün kalitesine etki eder durumdadır. Ham su kimyasına göre, proses suyu elde etmek üzere, deminerizasyon veya ters ozmos su hazırlama tesislerinin kurulması kaçınılmaz olabilir.

Yardımcı işletmelerde buhar kazanları, hava nemlendirici üniteler, soğutma kuleleri ve atık su tesisleri bulunur.

Hava nemlendiriciler, işletmede belli nem oluşturmak için kullanılır. Bu ünitelerde, korozyon inhibitörü veya sertlik tutucu kimyasal, dispersant ve biyosit kullanılmalıdır. Ayrıca bu ünitelerin Lejyoner hastalığının üreme riski olan yerlerden olduğunu unutulmamalıdır.

Buhar kazanlarında oksijen tüketici ve dahili şartlandırma kimyasalları ayrı ayrı kullanılabildiği gibi her iki ürünlerin bir arada bulunduğu kombine ürünlerde kullanılabilir. Kondens hatlarındaki korozyona yönelik hazırlanacak program, işletme koşullarına göre nötralize edici amin veya film yapıcı amin gruplarından seçilir.

Hastane ve Ticari Binalar

Hastane ve ticari binaların su şartlandırma ihtiyaçları, buhar kazanları, sıcak su kazanları, soğutma kuleleri ve kapalı devre ısıtma/soğutma sistemlerinde ortaya çıkmaktadır. Bu tür binalarda yardımcı tesisler merkezi bir yerde konuşlandırılmış olup kapalı devre sistemleri tüm binaya hizmet vermektedir.

Hastane ve ticari binalardaki buhar kazanları düşük basınçlı buhar kazanları olup kombine kimyasallar ve kondens hat kimyasalları içeren buhar kazanı şartlandırma programı uygulanır. Ayrıca sıcak su kazanı bulunması durumunda sıcak su kazanında yine kombine ürün içeren kimyasal kullanılması gerekecektir. Boyler bulunan binalarda, sıcak su hatlarının galvaniz veya çelik çekme olması durumunda içilebilir onayı bulunan kimyasal kullanarak, hatlarda sertlik kışırı (scale) veya korozyon olmasının önüne geçilebilir.

Isıtma ve soğutma kapalı devre sistemlerine, su bir defa doldurulmaktadır. Bu sistemlere doldurulacak suyun <10 ppm toplam sertlik ve <2500 mS/cm iletkenlik parametrelerini sağlayacak kalitede olmasını öneriyoruz. Bu sistemlerde, nitrit, molibdat veya silikat bazlı ürünler kullanılmaktadır.

Soğutma kulelerinde atmosferik kirleticilerin sorun yaratmamak için dispersantlar kullanılması ve korozyon inhibitörleri ile korozyonun minimize edilmesi sağlanmalıdır. Soğutma kulelerinde mikrobiyolojik oluşumu engellemek için mutlaka biyositlerle dezenfeksiyon programı uygulanmalıdır. Bu tür binalarda hava iklimlendirme santrallerinin soğutma kulelerine yakin bir yerde konumlandırılması durumunda Lejyoner bakterisine karşı sürekli tedbirli olunmalıdır.

Hotel ve Tatil Köyleri

İmalat sanayi

Gıda İşletmeleri

Bira İşletmeleri

Cam Sanayi